Mišićno-koštani bol

Mesto nastanka bola ove vrste mogu biti : kosti, zglobovi/burze, mišići/tetive/ligamenti, kičmeni disk, nervi, sistemski procesi/bolesti. U odnosu na vreme nastanka može biti akutni (naglo nastao i traje kraće od 3 meseca) ili hronični (dugotrajni). Može biti lokalizovan (zahvata samo jedan deo/regiju tela) ili može zahvatiti čitavo telo.Uzrok nastanka ove vrste bola je raznovrstan, od povreda, operacija, dugotrajnog stresa/opterećenja koje je trpeo određeni deo mišićno-koštanog sistema i starenja do raznih lokalnih i/ili sistemskih oboljenja i poremećaja. Neophodan je kompletan fizikalni pregled, a često i dodatna dijagnostika (laboratorijske analize, RTG, ultrazvuk, MRI, CT...) zarad postavljanja dijagnoze i pronalaženja uzroka. 

back gef75f3844

Foto: Tumisu

Međutim, ono što je najvažnije je da bol treba lečiti odmah i tokom trajanja dijagnostike da bi se sprečilo stvaranje hroničnog bolnog sindroma i svih posledica po celokupan organizam koji on donosi. Kontinuiranom i ponavljanom stimulacijom receptora nerava (usred bola) pokreće se kaskada procesa u čitavom perifernom i centralnom nervnom sistemu koja uzrokuje da se lokalizovan bol široko proširi. Kada se ovo dogodi nastaje hronični bolni sindrom koji predstavlja sistemsku bolest samu za sebe, teže i dugo se leči i nosi posledice u vidu: nefunkcionalnosti, poremećaja sna, anksioznost i depresiju, hormonske poremećaje, poremećaje u radu organskih sistema. Brzim i adekvatnim terapijskim merama kod bola nastalog u mišićno-koštanom sistemu sprečava se pojava ovog oboljenja.

sirenje bola misicno kostani bol jpg
Dok vreme prolazi, nezbrinut bol se širi I polako dovodi do hroničnog bolnog sindroma.

 

Postoji preko 200 bolesti/poremećaja mišićno-skeletnog sistema koje uzrokuju bol, najčešći su :

  • Arthritis i autoimune bolesti, uključujući osteoarthritis, osteopenia, rheumatoidni arthritis, psoriatični arthritis, lupus, osteoarthritis, giht i ankylozni spondylitis.
  • Osteoporoza
  • Traume i povrede, nategnuća, istegnuća, prelomi, dislokacije mišića, tetiva, zglobova i ligamenata.
  • Bol u donjem delu leđa (lumbalni) i bol u vratu (cervikalni)- uključujući stanja kao što su diskopatije, hernija spinalnog diska, istegnuće ligamenata, mišića i tetiva , sindrom fasetnog zgloba i druga stanja.
  • Miofascijalni bolni sindrom
  • Tendinitisi, fibrozitisi (miogeloze), Fibromialgija, “Sindrom smrznutog ramena”, “Sindrom teniskog/golferskog lakta”, “Skakačko koleno”(patelarni tendonitis),

Ono što je specifično i povezuje sva navedena patološka stanja mišićno-skeletnog sistema je bol. Nastavak ili početak fizikalne terapije i potpuni oporavak su nemogući bez adekvatno saniranog bola.