Infuzione terapije

Infuzione terapije najbrži i najefikasniji način nadoknade tečnosti (hidracije), ordiniranja lekova, vitamina, minerala, aminokiselina, antioksidanata i drugih nutritijenata u određenim stanjima koja zahtevaju ovaj vid medicinske terapije.

Pomaže u prevenciji, lečenju i/ili oporavku kod hroničnih i akutnih bolesti I stanja, zaobilazeći gastrointestinalni ( želudac i creva ) sistem direktno krvotok stiže do ciljnih ćelija gde je bioraspoloživost 100%. Stanja malarpsorpcije, akutnih i hroničnih upala i infekcija, starenje, hronične bolesti mogu poremetiti nutritivni status.  Infuzione terapije mogu biti odličan način oporavka iscrpljenog organizma a ponekad su jedini način ordiniranja nekog leka. 

Kod stanja neuropatskog bola kao i kod neropatija/polineuropatija zarad adekvatnog terapijskog odgovora često su infuzione terapije neophodan deo pristupa lečenju.

istock 478468561 jpg

Foto: Stockdevil

Pre svake ordinirane intravenske terapije neophodan je pregled iskusnog lekara da bi ustanovili je li taj vid terapije potreban te da bi dobili najefikasniju personalizovanu ciljanu terapiju u odnosu na vaše stanje i/ili bolest.

Najčešće korišćene infuzione terapije u našoj ordinaciji:

  1. Berlithion 600 ED ili Thioctacid 600 T - može se ordinirati i uz dodatak vitamina B grupe, kod izraženih tegoba usled polineuropatije ili neuropatije, u okviru lečenja neuropatskog bola i kod drugih stanja i bolesti. Rezultati su popravljanje “ishrane” nerava i nervnih završetaka boljom cirkulacijom kroz male krvne sudove I kapilare, boljom sprovodljivošću kroz nervna vlakna i nestajanjem tegoba u vidu žarenja, paljenja, mravinjanja, trnjenja i bockanja.
  2. Gluthathione - može se ordinirati uz dodatak vitamina . Gluthathion je tripeptid koji se produkuje u jetri sastavljen od tri esencijalne aminokiseline (cistein, glutamat i glicin) nalazi se u svakoj ćeliji ljudskog organizma.
    Predstavlja moćan antioksidant  koji detoksikuje ceo organizam smanjujući oksidativni stres i protektuje ćeliju kod inflamatornog odgovora u stanjima infekcije i/ili inflamacije. Najznačajniji pokazatelji važnosti Gluthationa je to da su njegovi intraćelijski i mitohondrijalni nivoi direktno povezani sa zdravljem i dugovečnošću. Infuziona primena pokazuje značajan efekat kod: jakog bola,neuropatskog,kancerskog, arthrithisa, neuralgija, CRBS, glavobolja, bolnih zglobova, vrtoglavica, poremećaja spavanja, hroničnog umora i stresa, čestih infekcija, dermatitisa i kod drugih  hroničnih bolesti, često se koristi i kao „ anti agiging“ suplement najefikasnija je primena u trajanju od 4-8 nedelja nekoliko puta nedeljno.
  3. Polivitaminske infuzije - mogu se sastojati od vitamina B grupe, vitamina C. Samo i isključivo nakon pregleda lekara i uz indikacije za primenu istih.
    Vitamini B grupe se koriste osim u stanjima suplementacije i kao terapija u određenim bolnim stanjima: polineuropatije/neuropatije, fibromialgija i povreda nerava. Vitamini B grupe često se ordiniraju u bolnim stanjima u vidu intramuskularnih injekcija Vitamin C kao snažan antioksidant ima široku primenu u raznim stanjima i bolestima.
    Prvenstvena uloga u organizmu mu je da pomaže u stvaranju i održavanju kolagena u čitavom organizmu, absorbciji gvožđa, adekvatnoj funkciji imunog sistema, zarastanju rana, održavanju zdravim hrskavica,kostiju i zuba, protekciji od slobodnih radikala nastalih usled toksičnih zagađivača. U visokim dozama se koristi i kod lečenja teško obolelih pacijenata u stanjima sepse, kao dodatak uz hemoterapiju zarad smanjenja neželjenih efekata pa i kod obolelih od Covida 19.
  4. Infuzije sa lekovima protiv bolova - u zavisnosti od opšteg stanja pacijenta, od vrste i jačine bola kao i od uzroka bola, doktor ordinira najbolju moguću varijantu terapije namenjenu samo vama.Obilazeći crevni trakt i želudac i postižući u kratkom vremenskom roku adekvatan terapijski nivo leka u krvotoku, nekada je ovaj način lečenja bola najbolji početak terapije.

infuzione terapije infuzija jpg

Kao zaključak, intravenske suplementacije su izuzetno efikasne samo onda kada se primene na pravi način, u pravoj dozi, pravilnim izborom rastvarača i suplemenata, kao i lekova, mogu drastično ubrzati oporavak posle bolesti ili terapijskih procedura, pomoći kod povećanih potreba ili dehidracije, i dati povoljne efekte veoma brzo, ali isključivo uz prethodni pregled i procenu doktora.

Veoma su efikasne kod: virusnih i bakterijskih infekcija, kao suportivna terapija kod onkoloških bolesnika, kod hroničnog iIi akutnog bola, kod umora, stresa, bavljenja sportom ili spremanja ispita. Danas postoje brojne ordinacije za zdravstvenu negu, u kojima rade medicinske sestre bez doktora, čiji je domen delatnosti nega, pa se ne preporučuje da sestra samostalno iz takvih ordinacija ordiniraju polivitaminsku rehidratacionu terapiju, bez obzira na iskustvo. Pacijenti često misle da je infuzija zamena za hranu, ali to je zabluda.

Osim nabrojanih infuzija, svaka se individualno prilagođavaju, tako da u zavisnosti od samih tegoba, kliničkog nalaza i dopunske dijagnostike, u infuzione rastvore mogu se dodati: nesteroidni antiinflamatorni lekovi, opioidni analgetici, kortikosteroidi, bronhodilatatori, diuretici, antihistaminici, antibiotici, antifungicidi, elektroliti, suplementi, vitamini i dr .

Infuziona terapija je invazivna metoda uprkos veoma retkim neželjenim dejstvima, za pun efekat, neophodan je prethodni pregled iskusnog i posebno obučenog doktora te po potrebi i dopunske laboratorijska dijagnostika. Isključivo na taj način ordinirana infuzija je potpuno bezbedna terapijska metoda za vas.